88592 reviews
Zoeken naar...
0,00 0
Winkeltas
  Leveringskosten Gratis
  Totaalbedrag incl. BTW 0,00
  Naar winkeltas
  Zoeken naar product of merk

  In gesprek met Fred de la Bretoniere

  Fashion

  Waar Fred in de jaren zestig is begonnen als kunstschilder, is hij inmiddels één van de grootste Nederlandse ontwerpers in schoenen en tassen. Zijn schoenen en tassen collecties worden ontworpen om je beter te voelen. De collecties zijn nonchalant, vrouwelijk stoer en een tikkeltje elegant. We gingen in gesprek met het brein achter dit prachtige merk van eigen bodem: Fred de la Bretoniere. Hij vertelt over zijn collectie, zijn trots, maar natuurlijk ook hoe het allemaal is begonnen. Lees mee..

  Hoe is het merk ooit ontstaan?

  "Ik was kunstschilder, zat op de Kunstacademie in Den Haag. Het was eind jaren zestig, de tijd van de hippies, toen ik ging verhuizen naar een pand van een klokkenmaker. Tijdens de verhuizing vond ik oude leren horlogebandjes. Deze heb ik verkocht op de hippiemarkt op het Waterlooplein in Amsterdam. Ik was ze zo kwijt en had hiermee vijfentwintig gulden verdiend. Gezien het succes, bedacht ik dat ik ook wel leren riemen en tassen kon maken en verkopen. Iets waar ik voor die tijd nooit over na had gedacht. Ik gebruikte het geld om tuigleer te kopen en het moest vooral niet te mooi zijn. Van de riemen was het een kleine stap naar sandalen, die tenslotte ook uit allerlei riempjes bestonden. Vervolgens ben ik ook klompjes gaan maken, die ook aansloegen bij de dames. Een houten zool, leer erover en dat vastspijkeren. Daarna begon ik ook schachten op maat te maken, voor zowel dames als heren. Het werden toen echt driedimensionale schoenen. Ik heb op dat moment het schilderen gelaten voor wat het was en me volledig op het tassen- en schoenenvak gestort.

  Mijn eerste ontwerpen toonde ik aan De Bijenkorf. Die waren zo enthousiast dat ze direct 600 tassen bestelden. Ik liet toen de tassen maken in mijn eigen atelier, geholpen door de eerste krakers van Amsterdam. Het werd opgepikt en in 1970 opende ik mijn eerste winkel in de St. Luciensteeg in Amsterdam.”

  De stijl van Fred de la Bretoniere tassen zijn heel kenmerkend, kun je hier iets meer over vertellen?

  "De kracht van onze merken ligt hem vooral in de materiaalkeuze, het gebruik van natuurlijke materialen, de nonchalance en robuustheid.  De mensen die mijn ontwerpen kopen kiezen bewust voor die kwaliteit en het mooie materiaal en dit voor een goede prijs. ‘Affordable Luxury’ noem ik dat. Ik maak wat ik zelf mooi vind en houd daarbij natuurlijk de trends in de gaten, maar het moet wel bij mijn merk passen. Ik ben niet zo gecharmeerd van tierelantijntjes en ga vaak voor een strak ontwerp.”

  Hoe zou jij de Fred de la Bretoniere vrouw omschrijven?

  "Wat leuk dat jullie denken dat er een Fred la Bretoniere’ vrouw bestaat! Ik zou haar omschrijven als een vrouw of meisje dat het lef heeft onze ontwerpen te kopen, te begrijpen en er trots op is. Het is een vrouw die zich niet laat meeslepen door het grote aanbod van de vele schoenenwinkels maar bewust kiest voor een mooi en modisch product.”

  Jullie maken gebruik van verschillende leersoorten. Kun je hier iets meer over vertellen?

  “Negen van de tien keer gebruik ik rundsleer (en soms ook schapenleer) die ik dan op verschillende manieren laat bewerken; zo ontstaan er verschillende leersoorten.  Ik prefereer zelf open leer in zijn puurste vorm  Het onbewerkte geeft juist de charme aan het stuk leer en uiteindelijk de tas of schoen. We hebben basic leersoorten die op verschillende manieren bewerkt kunnen zijn maar ook leer zonder finishlaag, leersoorten met een open structuur, gevet leer of gevet nubuck (voorzien van een laagje was), suède, harige leersoorten en ook geprint of gesneden leer. Die laatste geeft mijn ontwerpen echt een eigen look; zo heb ik veel succes met de reptielenprint.”

  Wat is de ultieme tip om je tas goed te onderhouden voor jarenlang plezier?

  “Regelmatig inspuiten met een goede vocht- en vuilwerende spray is de enige echte goede tip naar mijn idee. Veel mensen vergeten het en dat is zo zonde: als je dat wel doet heb je zo veel langer plezier van je tas. En als je de tas een tijdje niet gebruikt: bewaar hem dan in een stofzak (die wordt er bij ons altijd bijgeleverd). Dan blijft ie het langst mooi.”

  Reizen, films, boeken, kunst. Er zijn zoveel plekken waar ontwerpers inspiratie vandaan halen. Wat zijn een paar van jouw favoriete bronnen van inspiratie wanneer je een collectie ontwerpt?

  “Mensen, culturen, alles kan mij inspireren, je moet goed om je heen kijken, je ogen en oren openhouden.”

  Wat vind je leuk aan dit werk?

  “Eerst ontwierp ik helemaal zelf. Nu is er inmiddels een heel designteam wat aan de collectie werkt. Het is ontzettend leuk dat we nu een heel team hebben wat zich daar mee bezig houdt.”

  Wat is jouw favoriete ding om te doen als je niet aan het werk bent?

  “Ik vind reizen fantastisch. Ook in combinatie met mijn vak; ik ga nog steeds naar de fabrieken in Italië, Spanje en Portugal. Maar waar ik ook heenga; of het nu voor werk is of niet; ik blijf altijd denken aan ontwerpen. Dat gaat altijd door in mijn hoofd.”

  Waar ben je het meest trots op in je leven?

  “Het succes van mijn merken heeft me wel verwonderd. Ik ben met vijfentwintig gulden begonnen en dat we zo succesvol zouden worden had ik niet durven dromen. Dat de Shabbies zo zijn aangeslagen vind ik nog steeds heel bijzonder.”

  • Shoulderbag Large
   Fred de la Bretoniere Shoulderbag Large € 269,95
  • Wallet Small
   Fred de la Bretoniere Wallet Small € 99,95
  • Handbag Large
   Fred de la Bretoniere Handbag Large € 269,95
  • Crossbody Medium
   Fred de la Bretoniere Crossbody Medium € 199,95

  Wat kunnen we verwachten van de nieuwe najaarscollectie?

  “De collecties van beide merken hebben we onderverdeeld in verschillende thema’s. Voor de Fred de la Bretoniere collectie hebben we bijvoorbeeld het thema Office Perfect, Post Retro en Vintage Winter. Allemaal thema’s die geïnspireerd zijn op onze iconische vintage collectie. We hebben bijzondere details van toen opnieuw verwerkt en in een moderner jasje gestoken. Hierdoor heeft de hele najaarscollectie een ‘seventies-style-maar-toch-van-nu-sfeertje’ gekregen. Voor Shabbies Amsterdam hebben we onder andere de thema’s Womanswear en Out of the Wild. Een stoere collectie waarbij we nóg meer nadruk hebben gelegd op de details en het craftmanship.”

  Wat was de grootste uitdaging die je moest overwinnen in deze mode-industrie?

  “In 2005 kreeg ik de kans om alle aandelen over te nemen van mijn toenmalige zakenpartner. Het werd grotendeels mijn grootste uitdaging om het weer alleen te doen; en dat is zeker gelukt!”  

  SHOP FRED DE LA BRETONIERE

  Nog geen reacties op dit moment
  Plaats een reactie