Schooltas schoonmaken? Wij delen de ultieme tips!

Je ziet de bui al hangen, het lekken van de mierzoete ranjabeker in de schooltas. Hoe krijg je dit schoon? Wij vertellen je hoe je de schooltas het beste kunt schoonmaken.

De wasmachine

Let op, niet alle schooltassen zijn goed voor de wasmachine, maar dit is wel de meest voor de handliggende manier om de schooltas weer fris en fruitig te krijgen. Controleer voordat je de schooltas regelrecht de wasmachine in stopt, eerst het wasvoorschrift in de schooltas. Is deze geschikt om een wasbeurt mee te draaien? Dan kan de schooltas prima een wasbeurt gebruiken! Sommige materialen zijn hier niet bestendig voor, dus probeer het dan ook niet. Gewatteerde laptopvakken, tassen met leren details en tassen voorzien van een waterdichte polyurethaan coating kunnen niet de wasmachine in!  

Gebruik een kussensloop

Heeft de schooltas leren details, klittenband, ritsen, knopen of andere bijzondere details? Doe de schooltas in een kussensloop voordat deze mee gaat in de wasmachine. Doe een stevige knoop in het kussensloop om te voorkomen dat deze apart van elkaar de wasmachine uit komen. Een wasbeurt rond de 20 - 30 graden is meer dan voldoende, want aan een krimpende schooltas heb je tenslotte niets meer. 

De stofzuiger

Een stofzuiger kan de perfecte oplossing zijn voor het schoonmaken van je schooltas. Dit is de ideale oplossing wanneer je tas onder stof of zand zit. Ook kun je met een stofzuiger perfect in alle hoekjes van de tas komen. 

Een handwas

Het kost je even wat tijd, maar je krijgt er ongetwijfeld een schone schooltas voor terug. Vul een grote bak met lauwwarm water en doe er een flinke scheut schoonmaakmiddel in. Zelfs een druppel afwasmiddel kan wonderen doen! Vermijd heet of kokend water want dit kan ten koste gaan van de kleur van de tas. Gebruik een fijne borstel om de vlekken uit de schooltas te krijgen. Boen niet te hard, want dan maak je het materiaal kapot. Houdt er wel rekening mee dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, zo voorkom je allergische reacties bij je kind én beschadiging van je tas. 

Gebruik een spons

Maak je met de hand de schooltas schoon? Gebruik dan geen hardnekkige borstel maar een zachte spons. Zo voorkom je grote beschadigingen van de stof. Stiekem toch een vlek in de tas die je moeilijk eruit krijgt? Pak dan een tandenborstel. Dit is ook ideaal wanneer je op moeilijke, vuile plekken komt.

Drogen 

Doe een schooltas nooit in de droger, hier is de tas niet voor gemaakt. Laat het rusten op een droge plek (het liefst op de kop) en gebruik de schooltas pas weer wanneer deze niet meer vochtig is. Het gebruik van een vochtige schooltas kan voor schimmel zorgen, en dat is natuurlijk iets wat je niet wil. De ultieme tip: rol de schooltas in een grote en droge handdoek zodat het overtollige vocht snel opgenomen kan worden door de handdoek. Is het lekker weer? Hang de schooltas dan in de schaduw om verkleuring van je tas te voorkomen.  

Sander