88592 reviews
Zoeken naar...
0,00 0
Winkeltas
  Leveringskosten Gratis
  Totaalbedrag incl. BTW 0,00
  Naar winkeltas
  Zoeken naar product of merk

  De juiste backpack kiezen

  Outdoor & Sport

  Er is ontzettend veel keuze in rugzakken en backpacks qua afmetingen, modellen en merken. Het kan dan ook moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. In dit artikel staan tips om de ideale backpack te kiezen die jou past.

  Inhoud

  De eerste stap om een goede keuze te maken in een backpack is om te bepalen voor welk doel je de backpack gaat gebruiken. Ga je wandelen, bergbeklimmen, fietsen of een trektocht maken? Op basis hiervan kun je de gewenste inhoud bepalen. Je kunt er gemiddeld vanuit gaan dat rugzakken van 20-40 liter geschikt zijn voor een dagtocht. In de winter heb je misschien een wat grotere rugzak nodig aangezien warme kleding en veiligheidsuitrustingen de nodige ruimte innemen. Ga je wat langer op reis of wil je een trektocht maken, dan kun je beter kiezen voor rugzak van 40-60 liter. Voor de reizen waarvoor je eten, een tent en andere benodigdheden moet meenemen, raden wij aan te gaan voor een rugzak met een inhoud van 60-100 liter. Denk ook aan het volume wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld samen op reis gaat , zeker bij een trektocht.

  Gewicht

  Let op het gewicht van de backpack. Op het moment dat je veel zware dingen mee moet nemen, is het verstandig te gaan voor een lichtere backpack met een grotere stabiliteit en meer draagcomfort. Een tip is dan ook om thuis alvast de backpack met gewicht te vullen zodat je kunt aanvoelen hoe het zal zijn tijdens je reis. Het advies is om nooit meer gewicht mee te dragen dan 25% van je eigen lichaamsgewicht. Denk ook aan het op de juiste manier inpakken van je backpack , dit scheelt enorm in draagcomfort.

  Bij een zware inhoud is het slim om een backpack te kopen met een heupband. Deze verdeelt het gewicht over de bekken waardoor de beenspieren een gedeelte van het gewicht kunnen opvangen in plaats van de rug en schouders. In de benen bevinden zich namelijk de sterke spiergroepen. Voorkeur heeft natuurlijk een schuimgevulde heupband voor extra draagcomfort. Tegenwoordig bestaat het schuim bij de betere producten uit twee materialen, een harder schuim aan de buitenkant voor de stabiliteit en zacht schuim aan de binnenkant voor comfort op het lichaam.

  Draaggemak

  Let er bij de keuze van een backpack op of ze uitgerust zijn met speciale, verstelbare draagsystemen die geschikt zijn voor verschillende posturen. Dit zorgt voor stabiliteit, flexibiliteit en een gelijkmatige verdeling van het gewicht. Het voornaamste doel van een draagsysteem is dat het gewicht verspreidt wordt. Houd ook rekening met het anatomisch verschil tussen mannen en vrouwen. Vaak zijn backpacks verkrijgbaar in een aangepast dames- of herenmodel. Dames zijn over het algemeen wat kleiner en de backpacks voor dames hebben dan ook een kleiner rugpand. Ook vallen de schouderbanden en de heupband hier anders.

  Er zit ook verschil in de rugpanden van backpacks. Er zijn twee soorten rugpanden; een massieve rugpand en een meshframe rugpand. Een massieve rugpand zit direct op je rug, dit zorgt ervoor dat de rugzak stabieler op je rug zit. Nadeel is dat er weinig ventilatie is en dat je vooral bij warme landen sneller begint te zweten. Bij een meshframe zit er een gaasnet tegen je rug waardoor er ventilatie is, wel is deze wat minder stabiel.

  Extra’s

  Let bij het kopen van een backpack op de extra’s. Vaak zit er in een backpack een uitneembare regenhoes waardoor je spullen zeker droog blijven bij regen.

  Een backpack juist inpakken

  Als je die perfecte backpack hebt gevonden, is het belangrijk om die goed in te pakken. Je spullen blijven zo goed bereikbaar en ook is het juist inpakken van een backpack heel belangrijk voor de gewichtsverdeling. Zorg ervoor dat zware spullen zoals een tent en drinkflessen dicht bij het rugpand worden opgeborgen. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de backpack dicht tegen je rug waardoor je stabiel bent en het gewicht van de backpack niet naar achteren trekt. Lichte spullen zoals een slaapzak en enkele kledingstukken kunnen onderin de backpack worden opgeborgen. Het is handig als een backpack de mogelijkheid heeft de bovenste en onderste compartimenten te scheiden zodat de zware eigendommen niet naar beneden zakken. Een paspoort en portemonnee wil je direct bij de hand houden dus deze kunnen het best opgeborgen worden in de bovenflap of in een ritsvakje die binnen handbereik is.

  Nog geen reacties op dit moment
  Plaats een reactie