Koffer kwijt op Schiphol? 

Het kwijtraken van je bagage op de luchthaven komt vaker voor dan je denkt. Maar wat moet je doen als je jouw koffer niet op de bagageband treft of  je je paspoort kwijtraakt op de luchthaven? Lees mee...

Bagage kwijt?

Van paspoorten tot aan koffers. Helaas komt het voor dat reizigers de gekste spullen kwijtraken op de luchthaven. Je gelooft het of niet, maar dagelijks raken er wereldwijd zo’n 90.000 artikelen kwijt op luchthavens. Veel te veel natuurlijk. Maar wat moet je nu precies doen wanneer je jouw spullen kwijtraakt op de luchthaven?

Bagage kwijt op Schiphol?

Ben je nog op Schiphol en kom je plots achter dat je jouw bagage kwijt bent? Geen zorgen! Kom meteen in actie ga naar een van de informatiebalies in de aankomsthal van Schiphol.  Een eerlijke vinder levert de gevonden spullen vaak af bij een van de Lost & Found balies op de luchthaven. De kans is dus groot dat je gevonden bagage daar is afgeleverd. Ligt jouw bagage hier niet? Dan moet je een formulier invullen zodat er een melding gemaakt kan worden van je zoekgeraakte bagage.

Bagage kwijt, te laat of volledig kapot bij aankomst

Helaas komt het voor dat je bij aankomst jouw bagage niet treft op de bagageband. Wat nu? Neem direct contact op met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Je moet een PIR-formulier invullen. Hiermee dien je een officiële klacht in en kan de luchtvaartmaatschappij achterhalen waar jouw bagage is gebleven. Let goed op dat je je bagagesticker niet verliest.

Let goed op dat je bagagelabel op het vliegticket onmisbaar is. Hiermee bewijs je dat jouw bagage is ingecheckt onder het ticket.

Komt het alsnog voor dat jouw koffer niet op de plek van bestemming is? Geen zorgen, je hebt dan recht om alle noodzakelijke spullen te kopen. Bewaar daarom alle bonnen goed zodat je hiermee alle kosten kan declareren bij de luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar.

Vergoeding

Het kan voorkomen dat jouw bagage binnen 24 uur niet op de plek van bestemming is aangekomen, beschadigd is of zelfs volledig is kwijtgeraakt. Mocht dit het geval zijn kom je in aanmerking voor een vergoeding. Dit kun je claimen via de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of reisverzekeraar. Let op, je moet hiervoor altijd het PIR-formulier invullen en kunnen bewijzen dat jouw koffer niet is aangekomen. Deze verklaring, ook wel een Property Irregularity Report genoemd, laat je opstellen door de luchthaven.

Tips voor voorzorgingsmaatregelen

Meer weten over het bieden van gevonden bagage op Schiphol? Lees dit in de voorgaande blog. Natuurlijk kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat jouw bagage zoek raakt. Enkele tips hiervoor zijn alsvolgt:

  • Voorzie alle bagage van een bagagelabel waar duidelijk je contactgegevens op staan. Zo kan de vinder van de bagage snel contact met je opnemen. Zet bij je telefoonnummer de landcode zodat internationaal contact met je opgenomen kan worden.

  • Bij het inchecken van je bagage ontvang je een bagagesticker op je ticket. Bewaar deze goed want mocht het voorkomen dat je bagage kwijt raakt is dit je bewijs! Ook is het ontzettend belangrijk dat je controleert dat de bagage op je eigen naam staat.

  • Indien het mogelijk is raden we je aan om met handbagage te gaan reizen. Dit mag over het algemeen mee in de cabine van het vliegtuig en ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je handbagagekoffer meegaat in het vliegtuig.

Koen