Wat mag mee in je handbagage? Handbagage afmetingen, formaat en regels

Over de regels van handbagage is veel onduidelijkheid. Er wordt vaak de vraag gesteld wat er mee mag in de handbagage koffer en welke afmeting een handbagage koffer mag hebben. Hoe zit het precies? Over het algemeen gelden er bij het vliegen met handbagage standaard regels. Deze regels zorgen ervoor dat er meer veiligheid aan boord is van het vliegtuig. Graag willen we je hier zo goed mogelijk over informeren zodat je de juiste informatie hebt en zo goed mogelijk voorbereid op reis kunt gaan. Mocht je specifieke vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Advies voor de snelle beslisser

Wat zijn de regels voor vloeistoffen?

Je mag in je handbagage vloeistoffen meenemen, mits ze in verpakkingen zitten van maximaal 100 ml. Deze verpakkingen moeten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter gestopt worden. Je mag één plastic zakje per persoon meenemen. 

Wil je grote verpakkingen of meer dan één liter meenemen? Stop deze verpakkingen dan in je ruimbagage. In ruimbagage mag onbeperkt vloeistof meegenomen worden, tenzij ze ontvlambaar zijn of op een andere manier gevaar opleveren. 

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage. Deze hoef je niet apart in een doorzichtig zakje te doen. Als je kunt aantonen dat je deze tijdens de reis nodig hebt, mogen deze gewoon mee. Aangeschafte producten op de luchthaven mogen mee in de handbagage mits deze in een gesealde tas zitten samen met de aankoopbon.

  • Babyvoeding
  • Medicijnen (met een aantoonbare doktersverklaring)
  • Koelelementen voor medicijnvervoer

Mag ik elektronische apparaten meenemen in mijn handbagage?

Elektronische apparaten mogen gewoon mee in de handbagage. Laptops, tablets en andere grote elektrische apparaten moeten bij de veiligheidscontrole uit de koffer worden gehaald en in een aparte bak door de screening. Dit geldt ook voor powerbanks. De meeste powerbanks onder de 160Wh mogen gewoon mee in de handbagage maar leg het apart in een bak tijdens de screening. 

Lithium batterijen mogen niet in ruimbagage. De batterijen van Horizn Studios koffers mogen dus ook gewoon mee, maar je moet er wel even aan denken de batterij er uit te halen bij de screening.

Afwijkende bagage en kinderwagens

Wij adviseren je om bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te informeren of je kinderwagens, buggy's als handbagage mag meenemen. Dit kun je het beste vragen tijdens het inchecken op de luchthaven. Per luchtvaartmaatschappij kan dit verschillend zijn. Ook kan het formaat van de kinderwagen en/of buggy bepalend zijn. 

Mag ik een pincet, zakmes of scheermesje meenemen in mijn handbagage?

Een pincet en zakmes mag mee aan boord van het vliegtuig. Let op: het scherpe gedeelte (het blad) mag niet langer zijn dan 6cm. Een scheermesje mag je alleen meenemen als het veiligheidsmesje of wegwerpmesje in een vaste houder zit. Losse en open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage. 
 

Wat mag niet mee in je handbagage?

De volgende voorwerpen zijn verboden om mee te nemen in je handbagage: 

  • Vuurwapens (en andere voorwerpen die hierop lijken)
  • Verdovingsapparaten
  • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee letsel kan worden toegebracht (incl. scheermesjes met los scheerblad).
  • Stompe voorwerpen (honkbalknuppel, golfstick ed.)
  • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
  • Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 ml